Το ιστορικό κείμενο του Βαρώνου Πιερ Ντε Κουμπερτέν στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης

H Αλβανική Ολυμπιακή Επιτροπή συμμετέχει στο πρόγραμμα του Γαλλόφωνου Αθλητικού Εθελοντισμού
10 Φεβρουαρίου, 2020
Στο Πέζαρο οι Μεσογειακοί Beach Games 2023
13 Φεβρουαρίου, 2020

Το ιστορικό χειρόγραφο που παρουσιάζει τα αρχικά σχέδια για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε δωρεά στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη της Ελβετίας, σχεδόν 130 χρόνια μετά τη σύνταξή του από τον Βαρώνο Pierre de Coubertin. Η δωρεά έγινε από τον Alisher Usmanov, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.

Το χειρόγραφο των 14 σελίδων περιέχει την ομιλία στην οποία ο Coubertin παρουσίασε για πρώτη φορά το όραμα του να αναβιώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στον σύγχρονο κόσμο. Παρουσιάστηκε στις 25 Νοεμβρίου 1892 στην παλιά Σορβόννη, στο Παρίσι, κατά τον εορτασμό της πέμπτης επετείου της Ενωσης των Γαλλικών Ενώσεων Αθλητισμού, όταν ο Pierre de Coubertin ήταν μόλις 29 χρονών. Δύο χρόνια αργότερα, στην ίδια αίθουσα, η απόφαση για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων επισημοποιήθηκε.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Tomas Bach δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία ιστορική στιγμή. Είμαστε μάρτυρες αυτού του ιστορικού εγγράφου, του χειρόγραφου της ομιλίας που έβαλε τα φιλοσοφικά θεμέλια του Ολυμπιακού Κινήματος. Σε άλλο επίπεδο, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή, με αυτό το χειρόγραφο να επιστρέφει στο Ολυμπιακό του σπίτι, στον τόπο όπου ανήκει. ”

Το γαλλικό χειρόγραφο γράφτηκε με μελάνι σέπια, σε 14 φύλλα χαρτιού στο πίσω μέρος των τυπωμένων εντύπων για το Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής του 1889, που συνδιοργάνωσε ο Coubertin κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Έκθεσης του Παρισιού. Οι αρχικές σελίδες από το μανιφέστο, που παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αναθεωρήσεις, θα εκτίθενται  στο Ολυμπιακό Μουσείο και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται στο κοινό.