Η Τυνησία, η Αλγερία και η Αίγυπτος εξασφάλισαν 25 Ολυμπιακές θέσεις για το Τόκιο

Η ΔΕΜΑ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο πρώην πρωταθλητή των Μεσογειακών Αγώνων Βασίλη Σεβαστή
8 Απριλίου, 2021
Συνεργασία της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λιβύης με μεγάλα πανεπιστήμια
12 Απριλίου, 2021

Τριάντα έξι Ολυμπιακές θέσεις εξασφάλισαν 10 διαφορετικά έθνη στον Ολυμπιακό Προκριματικό Αγώνα Αφρικής και Ωκεανίας στην πόλη Χαμμαμέτ της Τυνησίας. Οι παλαιστές που πήραν τις δύο πρώτες θέσεις στις αντίστοιχες κατηγορίες βάρους προκρίθηκαν με τις χώρεςς τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η διοργανώτρια Τυνησία εξασφάλισε τις περισσότερες Ολυμπιακές προκρίσεις με 10 στα τρία στιλ της πάλης. Η Αλγερία προκρίθηκε σε οκτώ κατηγορίες βάρους, ενώ η Αίγυπτος προκρίθηκε σε επτά κατηγορίες.

Ελληνορωμαϊκή

Η Τυνησία εξασφάλισε τέσσερις θέσεις για το  Τόκιο στην ελληνορωμαϊκή. Κέρδισε τον τίτλο της καλύτερης ομάδας, τερματίζοντας πέντε πόντους μπροστά από τη δεύτερη Αλγερία, η οποία επίσης έφτασε τις τέσσερις θέσεις στο Ολυμπιακό.

Οι τέσσερις παλαιστές που κέρδισαν εισιτήρια από την Τυνησία στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν: Souleymen NASR, Lamjed MAAFI , Haikel ACHOURI και Amine GUENNICHI . Ο Nasr και ο Maafi κέρδισαν τίτλους, ενώ ο Achouri και ο Guennichi τερμάτισαν δεύτεροι.

Η Αλγερία είχε έναν πρωταθλητή και τρεις δεύτερες θέσεις και έκανε επίσης κράτηση για τέσσερα εισιτήρια για το Τόκιο. Οι τέσσερις προκρίσεις ήρθαν στα 60 κιλά, 67 κιλά, 87 κιλά και 97 κιλά. Ο Adem BOUDJEMLINE κέρδισε χρυσό στα 97 κιλά, ενώ οι Abdelkarim Fergat (60kg), Abdelmalek MERABET (67kg) και  Bachir SID AZARA  (87kg) ολοκλήρωσαν τον αγώνα με το ασημένιο μετάλλιο.

Η Αίγυπτος κέρδισε τρία χρυσά και τερμάτισε στην τρίτη θέση στον ομαδικό αγώνα. Οι Haithem MAHMOUD, Mohamed METWALLY και Abdellatif MOHAMED στέφθηκαν πρωταθλητές στα 60kg, 87kg και 130kg, αντίστοιχα.

Γυναικεία πάλη

Η Τυνήσια χάλκινη Ολυμπιονίκης του Ρίο Marwa AMRI βοήθησε τη χώρα της να κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια και ένα ασημένιο και να κατακτήσει τον τίτλο στο ομαδικό.

Οι Sarra HAMDI, Siwar BOUSETA και Amri κέρδισαν χρυσά στα 50kg, 57kg και 62kg, ενώ η Zaineb SGHAIER πήρε το ασημένιο στα 76kg.

Άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στην πάλη των γυναικών πήγε στη Samar HAMZA (Αίγυπτος).

 

Έξι χώρες εξασφάλισαν τις 12 Ολυμπιακές θέσεις στο στιλ της ελευθέρας στην τελευταία ημέρα του Ολυμπιακού Προκριματικού Αγώνα Αφρικής και Ωκεανίας.

Η Αλγερία ξεχώρισε καταγράφοντας τέσσερις προκρίσεις, ενώ η Αίγυπτος και η Τυνησία πήραν δύο η καθεμία. Η Αίγυπτος κέρδισε την Τυνησία στο ομαδικό της ελευθέρας, παρόλο που και οι δύο χώρες είχαν 105 πόντους. Η πρώτη είχε δύο χρυσά μετάλλια σε σύγκριση με το ένα της Τυνησίας.

Ο Amr HUSSEN πρωταγωνίστησε για την Αίγυπτο καθώς νίκησε τον τρεις φορές Ολυμπιονίκη Augusto MIDANA, 10-0 στον τελικό των 74 κιλών. Ένα άλλο χρυσό μετάλλιο για την Αίγυπτο κέρδισε ο Ολυμπιονίκης του Ρίο και πρωταθλητής Αφρικής στα 125 κιλά Diaaeldin Kamal Gouda ABDELMOTTALEB.

Στα 57 κιλά, ο 19χρονος Diamantino IUNA FAFE  έκλεψε την παράσταση καθώς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με εκπληκτικό τρόπο, νικώντας τον δύο φορές αφρικανικό πρωταθλητή Abdelhak KHERBACHE από την Αλγερία σε μόλις 57 δευτερόλεπτα.

Η Τυνησία είχε επίσης δύο φιναλίστ αλλά κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα χρυσό. Ο Ολυμπιονίκης του Ρίο Mohamed SAADAOUI κέρδισε το χρυσό στην κατηγορία των 97 κιλών, αφού ο Αλγερινός Mohammed FARDJ αποσύρθηκε με τραυματισμό στη μέση.

Ο Adama DIATTA ο οποίος είναι τώρα τρεις φορές Olympian, διεκδίκησε τη μοναδική θέση για τη Σενεγάλη, κόντρα στον Τυνήσιο Haithem DAKHLAOUI κερδίζοντας χρυσό στα 65 κιλά.

Στα 86 κιλά, ο Ekerekeme AGIOMOR πήρε το χρυσό, αφήνοντας δεύτερο το Αλγερινό Fateh BENFERDJALLAH.