«Οι 2οι Μεσογειακοί Beach Games ήταν μία επιτυχημένη διοργάνωση»

Η Ολυμπιακή Φλόγα προς επίδειξη στο Ολυμπιακό Μουσείο του Τόκιο
31 Αυγούστου, 2020
Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Λος Άντζελες 2028» παρουσίασε το έμβλημα των Αγώνων
2 Σεπτεμβρίου, 2020

Πριν από ένα χρόνο, έπεφτε στην Πάτρα η αυλαία των 2ων Μεσογειακών Beach Games, μετά από μία εβδομάδας ξεχωριστής αθλητικής δράσης από σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες.

Με την ευκαιρία της επετείου, o General  Manager της Οργανωτικής Επιτροπής Hλίας Δαλαϊνας εξηγεί πως αυτός και η ομάδα του κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να διοργανώσουν τους κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα επιτυχημένους αγώνες.

K. Δαλαϊνα, ένα χρόνο μετά ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο των Μεσογειακών Beach Games «Πάτρα 2019»;

«Οι 2οι Μεσογειακοί Beach Games ήταν μία επιτυχημένη διοργάνωση. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά όλα ξεπεράστηκαν και οδηγηθήκαμε σε μία διοργάνωση που χαρακτηρίστηκε επιτυχημένη απ’  όλους επιτυχημένη και θα μείνει στην ιστορία, τουλάχιστον όσον αφορά στην πόλη της Πάτρας.»

Παρότι το χρονικό διάστημα που είχατε για να οργανώσετε μία άρτια διοργάνωση, ήταν μικρό, πιστεύετε ότι το τελικό αποτέλεσμα σας δικαιώνει;

«Οι συνεργάτες μου κι εγώ αναλάβαμε τον Φεβρουάριο του 2019, λίγους μήνες δηλαδή πριν από τους Αγώνες, το δύσκολο εγχείρημα της διοργάνωσης σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου. Ήμασταν μία ομάδα τεχνοκρατών, περίπου 10 άτομα, που ήξερε πώς να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των Αγώνων. Βοήθησε, όμως, πάρα πολύ και μία ομάδα ανθρώπων από την Πάτρα, η οποία παρότι δεν αποτελούνταν από τεχνοκράτες που είχαν εμπειρία σε διοργανώσεις, κατάφερε να εκπαιδευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να ανταπεξέλθει σε όλες τις δύσκολες συνθήκες της διοργάνωσης.»

dav

Ποιες ήταν οι πρώτες κινήσεις που κάνατε, όταν αναλάβατε το management της διοργάνωσης;

«Αυτό που ήταν σημαντικό, τον Φεβρουάριο που αναλάβαμε εμείς, ήταν να κινηθούμε γρήγορα και να αλλάξουμε τις προδιαγραφές του master plan, όπως αυτό είχε κατατεθεί στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων. Το κάναμε πιο ρεαλιστικό από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να γίνουν Αγώνες στην εγκατάσταση της Αγυιάς. Αλλάξαμε λοιπόν την Αγυιά, αλλάξαμε και τους τόπους διεξαγωγής των αθλημάτων και με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος, αλλά και να κάνουμε αγώνες που θα μπορούσαν να στηθούν σε 6-7 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύαμε να μην κυνηγάμε εμείς τον χρόνο, αλλά ο χρόνος να κυνηγά εμάς. Αυτή ήταν η βασική παράμετρος που οδήγησε στην επιτυχημένη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων.»

Ποια ήταν τα μηνύματα που πήρατε από τις αποστολές των 26 Μεσογειακών χωρών, μετά το τέλος των Αγώνων;

«Οι αθλητές από όλες τις Μεσογειακές χώρες ήρθαν στην Ελλάδα, αγωνίστηκαν, πέρασαν καλά, γνώρισαν μία πόλη όπως είναι η Πάτρα που δεν την έχεις την ευκαιρία να τη γνωρίσεις εύκολα αν δεν πας για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Επίσης έμειναν ευχαριστημένοι και από τις επιδόσεις που έκαναν και με μεγάλη ευχαρίστηση θα επέστρεφαν στην Ελλάδα, για μία άλλη αθλητική διοργάνωση. Να μην ξεχνάμε ότι οι Μεσογειακοί Beach Games ήταν μία διοργάνωση που πέρασε από 40 κύματα. Μέσα σε λίγους μήνες, άλλαξε τρεις οργανωτικές επιτροπές, τρεις Προέδρους οργανωτικών επιτροπών και δύο General Managers, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν επιθυμητό και όλοι έφυγαν από την Πάτρα με ιδιαίτερα καλές αναμνήσεις.»

Οι πολίτες της Πάτρας πως αντιμετώπισαν τους Μεσογειακούς Beach Games;

«Η Πάτρα αγκάλιασε τους Αγώνες στην τελική ευθεία. Στην αρχή οι πολίτες ήταν διστακτικοί καθώς μπορεί και να πίστευαν ότι οι Αγώνες μπορεί και να μην γίνουν. Όταν, όμως, αυτό ξεπεράστηκε και συνειδητοποίησαν όλοι ότι όχι μόνο θα γίνουν, αλλά θ’ αποτελέσουν και το μεγάλο στοίχημα για την πόλη, τότε η Πάτρα κατάλαβε ότι όλα γίνονται προς όφελος της και πρέπει να δουλέψει γι’ αυτούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εθελοντές ξεπέρασαν το φράγμα των 1000 και έφτασαν τους 1080 και ήταν μάλιστα οι πρωταγωνιστές των Αγώνων, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να γίνουν.»

Πιστεύετε ότι οι Mεσογειακοί Beach Games έχουν προοπτικές ανάπτυξης;

«Οι Mεσογειακοί Beach Games έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Όλα τα αθλήματα ακτής και νερού αναπτύσσονται παντού στον κόσμο όπως και τα extreme θαλάσσια σπορ, τα οποία μπορούν και αυτά να μπουν κάποια στιγμή στο πρόγραμμα των Μεσογειακών. Επίσης είναι Αγώνες που διεξάγονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και δίνουν ευκαιρίες ανάδειξης σε πόλεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν διοργανώσεις με μεγάλες μόνιμες εγκαταστάσεις.»