Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου το απολογιστικό σεμινάριο για τους 19ους Μεσογειακούς Αγώνες που έγιναν το 2022 στο Οran, με διοργανώτρια την ΔΕΜΑ και την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Μαυροβουνίου.
Περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών-μελών της ΔΕΜΑ, των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών, της European Broadcasting Union, της Μicroplus αλλά και αντιπροσωπείες των Οργανωτικών Επιτροπών «Οράν 2022», “Ηράκλειο 2023” και «Τάραντο 2026» μετείχαν στο Σεμινάριο, με φυσική παρουσία ή με τηλεδιάσκεψη.
Στις εργασίες παρέστη ο Υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας του Μαυροβουνίου κ.Vasilije Lalosevic, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μαυροβουνίου, κ.Igor Vusurovic.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ κ. Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες, στην εισαγωγική ομιλία του, ευχαρίστησε την Ολυμπιακή Επιτροπή του Μαυροβουνίου για τη εξαιρετική φιλοξενία και άψογη διοργάνωση, υπογράμμισε την πολύ μεγάλη συμμετοχή από τους εκπροσώπους των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών και επισήμανε τη συμμετοχή και υποβολή έκθεσης- για πρώτη φορά σε Απολογιστικό Σεμινάριο- της Επιτροπής Αθλητών της ΔΕΜΑ με τον Πρόεδρο της κ. Sašo Bertončelj, τονίζοντας ότι «οι αθλητές είναι το πετράδι στο στέμμα των Μεσογειακών Αγώνων, οφείλουμε να τους εξασφαλίζουμε τις καλύτερες συνθήκες».
Η παρουσίαση της τελικής έκθεσης απολογισμού για τους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν, έγινε από τον Επίτροπο και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Mohamed Aziz Derouaz και ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ για τους Μεσογειακούς Αγώνες «Οράν 2022» που απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια.
O κ. Mohamed Aziz Derouaz αναφέρθηκε κυρίως στην κληρονομιά των Αγώνων, ήτοι στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν (Ολυμπιακό Συγκρότημα του Οράν, Κέντρο Σκοποβολής, Γήπεδο Ποδοσφαίρου), καθώς και το ολοκαίνουργιο Μεσογειακό Χωριό. Επισήμανε τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν συνολικά στις υποδομές της πόλης και την τεχνολογία με την πλήρη στήριξη του αλγερινού κράτους και τόνισε την μεγάλη κληρονομιά που άφησαν οι Μεσογειακοί Αγώνες στο Οράν και την Αλγερία , πέρα από το αθλητικό επίπεδο, στους τομείς της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, τις υλικοτεχνικές υποδομές, του εθελοντισμού και του πολιτισμού.
Ειδική αναφορά έκανε στη συμμετοχή των Αλγερινών που κατέκλυσαν όλα τα γήπεδα, αλλά και στους 4324 εθελοντές που συνεισέφεραν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Εντυπωσιακά είναι και τα νούμερα για την τηλεοπτική κάλυψη με 600 ώρες τηλεοπτικής μετάδοσης από πέντε διαφορετικά κανάλια με εικόνα Full HD ενώ οι Τελετές Έναρξης και Λήξης μεταδόθηκαν με σήμα Ultra HD (4K).
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Μεσογειακούς Αγώνες «Οran 2022» και Β Αντιπρόεδρος της ΔΕΜΑ κ. Bernard Amsalem ανέλυσε τη διοργάνωση των Μεσογειακών από την πλευρά της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, επισήμανε τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή και τα οποία επιλύθηκαν στην πορεία και ανέφερε την οργανωτική επιτυχία των Αγώνων και το πάθος των Αλγερινών φιλάθλων που γέμισαν όλα τα γήπεδα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικού Προγράμματος της ΔΕΜΑ κ. Μohamed Zribi ανέλυσε με αριθμούς τους Μεσογειακούς Αγώνες του Oran με τη συμμετοχή 3251 αθλητών και αθλητριών από 26 χώρες σε 24 αθλήματα και 30 εγκαταστάσεις. Επίσης συμμετείχαν 700 διαιτητές και κριτές αλλά 1863 προπονητές, καθώς και διοικητικό και ιατρικό προσωπικό. Πρόσθεσε ότι καταρρίφθηκαν 19 ρεκόρ στο στίβο, την κολύμβηση και τη σκοποβολή ενώ έγιναν για πρώτη φορά η πυγμαχία και η άρση βαρών γυναικών, καθώς και μικτά αγωνίσματα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΕΜΑ κ. Sašo Bertončelj παρουσίασε τις εντυπώσεις από την πλευρά των αθλητών, ανέφερε το εξαιρετικό κλίμα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι σε όλα τα γήπεδα του Oran και παρουσίασε πτυχές της διοργανώσης που πρέπει να στο μέλλον να βελτιωθούν.
Την πρόοδο των εργασιών για τους Μεσογειακούς Αγώνες «Τaranto 2026» ανέλυσε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Rinaldo Melucci και ανέφερε τις νέες εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν όπως το ποδοσφαιρικό γήπεδο και η πισίνα. Ο Γενικός Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής Elio Sannicandro, τόνισε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες του Taranto θα είναι φιλικοί στο περιβάλλον και θα εκπληρώνουν όλους τους όρους της βιωσιμότητας.
Κατόπιν τούτων διοργανώθηκε ειδικό φόρουμ ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των Eθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών και των ειδικών της ΔΕΜΑ με αντικείμενο τις βελτιώσεις και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε οργανωτικά θέματα καθώς και στο αθλητικό πρόγραμμα των Μεσογειακών Αγώνων. Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν οι εκπρόσωποι του Καράτε, του Τζούντο, του Ποδοσφαίρου, του Petanque, της πάλης και της τεχνικής κολύμβησης. Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων όλων ήταν η συμμετοχή των καλύτερων αθλητών της Μεσογείου στους Αγώνες και η ένταξη των ΜΑ στις ολυμπιακές κατατάξεις πρόκρισης των διεθνών ομοσπονδιών.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ, κ. Ιάκωβος Φιλιππούσης, ενημέρωσε, τέλος, όλους τους εμπλεκόμενους στους Αγώνες αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ αναφορικά με τη διοργάνωση τους στο Τάραντο:
- την ένταξη στο πρόγραμμα μόνο των ολυμπιακών κατηγοριών κάθε αθλήματος
- την αύξηση των αθλημάτων γυναικών
- την ένταξη στους παραδοσιακούς Μεσογειακών Αγώνες του FinSwimming,
- την επιστροφή στο πρόγραμμα της Κωπηλασίας
- την συμφωνία με την ΙΤΑ αναφορικά με την εκτέλεση των ελέγχων anti doping
- τη σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα παρουσίαση πρόταση αναφορικά με το πρόγραμμα των αγώνων του 2030, με βάση αθλήματα φιλικά στη νεολαία, με ιδιαίτερο τηλεοπτικό ενδιαφέρον και χαμηλό κόστος διοργάνωσης.