Το συνέδριο «Γυναίκες στον αθλητισμό» της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μαυροβουνίου

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή βράβευσε τον Κυριάκο Ιωάννου
17 Μαρτίου, 2023
H Krasniqi και ο Bajoku καλύτεροι αθλητές του Κοσόβου
21 Μαρτίου, 2023

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Μαυροβουνίου, με την υποστήριξη της Oλυμπιακής Αλληλεγγύης και των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, διοργάνωσε το δεύτερο διεθνές συνέδριο «Γυναίκες στον αθλητισμό» στην Ποντγκόριτσα.

Το συνέδριο οργανώθηκε σε δύο πάνελ με τα ακόλουθα θέματα:

– Ηγεσία: Ενδυνάμωση και υποστήριξη των γυναικών που θα ηγηθούν στον αθλητισμό 

– Ασφαλής άθληση και ένταξη: Δημιουργώντας αθλητικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και ασφαλές για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Ομιλητές στα πάνελ ήταν γυναίκες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον αθλητικό κόσμο σε παγκόσμια κλίμακα και γυναίκες που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις σε διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς, καθώς και ειδικοί της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι συμμετέχοντες ήταν: η κα Yael Arad (Πρόεδρος της ΕΟΕ του Ισραήλ), η κα Marija Desivojevic Cvetkovic (Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ της Σερβίας), η κα Bojana Popovic (Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ του Μαυροβουνίου), η κα Tine Vertommen (Ειδική της ομάδας της ΔΟΕ «Ασφαλής Αθλητισμός» ) και η κα Katarina Bulatovic (Αθλητική Διευθύντρια της ΕΟΕ του Μαυροβουνίου).

Στην αρχή του συνεδρίου, στους παρευρισκόμενους μίλησαν ο Dušan Simonović, Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μαυροβουνίου και ο Vasilije Lalošević, Υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

“Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Οι αθλήτριες εξακολουθούν να λαμβάνουν πολύ λιγότερα χρήματα και προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης από τους άνδρες συναδέλφους τους και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί εάν θέλουμε ο αθλητισμός να γίνει πραγματικά ίσος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αποδεχτούμε το status quo· είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι όλες οι αθλήτριες θα λάβουν τον σεβασμό και την αναγνώριση που τους αξίζει. Είναι σημαντικό ο γυναικείος αθλητισμός να συνεχίσει να είναι ορατός, να υποστηρίζεται, να χρηματοδοτείται και να γιορτάζεται», είπε ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Μαυροβουνίου , Dušan Simonović, στην έναρξη του του συνεδρίου.

Το μήνυμα από το συνέδριο «Γυναίκες στον Αθλητισμό» είναι ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να πετύχουμε την πλήρη ισότητα στον αθλητισμό.