Σημαντικές αποφάσεις στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ συνεδριάζει στο Oran
10 Μαρτίου, 2022
Tizzano: «Η Αλγερία στο σωστό δρόμο για επιτυχημένους Μεσογειακούς Αγώνες»
15 Μαρτίου, 2022

Στο Οράν, διοργανώτρια πόλη των 19ων Μεσογειακών Αγώνων, τον προσεχή Ιούνιο,  συνεδρίασε για πρώτη φορά η νέα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ. Κεντρικό θέμα της ατζέντας ήταν η επισκόπηση της εξέλιξη της προετοιμασίας της Πόλης, ενόψει της έναρξης των Αγώνων σε μόλις 105 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής κ. Μπερνάρ Αμσαλεμ παρουσίασε αναλυτικά τη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής και την αναφορά των συνεργατών του στις επί μέρους δράσεις για την απρόσκοπτη διοργάνωση των αγώνων. Διαπιστώθηκε ότι οι ρυθμοί έχουν σαφώς επιταχυνθεί, με αποκορύφωμα την ολοκλήρωση των εργασιών στις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Μεσογειακό Χωριό, το οποίο είναι ήδη έτοιμο να υποδεχθεί τους περίπου  5000 ενοίκους του την περίοδο των αγώνων.

Εντυπωσιακά είναι το Ολυμπιακό συγκρότημα του Οράν με το Ολυμπιακό στάδιο, το κλειστό αθλητικό κέντρο και τις πισίνες, το κέντρο σκοποβολής και το πολυδυναμο κέντρο μαχητικών και ομαδικών αθλημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα έχουν κατασκευαστεί με βάση τελευταίες τεχνολογίες και σύγχρονα αρχιτεκτονικα πρότυπα και λειτουργούν με βάση την πράσινη ενέργεια.

Συζητήθηκε επίσης το αθλητικό πρόγραμμα των αγώνων και η αύξηση των αγωνισματων του στίβου, η διευθέτηση των ημερομηνιών διεξαγωγής της κολύμβησης και του γουοτερ πολο και η αναβάθμιση του προγράμματος της τοξοβολίας.

Στη συνεδρίαση ανακοινώθηκε ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης συμπεριέλαβε τους Μεσογειακούς Αγώνες στο σύστημα της παγκόσμιας κατάταξης που δίνει βαθμούς στους αθλητές για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Το γεγονός σημαίνει πρακτικά ότι στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν οι καλύτεροι παλαιστές από κάθε χώρα της Μεσογείου θα έχουν την ευκαιρία επιπλέον βαθμολόγησης στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν βαθμούς κατάταξης για την πρόκριση στο Παρίσι 2024.

Ενόψει της διοργάνωσης των test event τον προσεχή Μάιο, η Οργανωτική Επιτροπή,  σε ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε τις εργασίες της ΕΕ της ΔΕΜΑ, εξέφρασε την προσήλωση όλης της χώρας στην επιτυχή διοργάνωση των αγώνων και τη βεβαιότητα ότι τα χρονοδιαγραμματα θα τηρηθούν απόλυτα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ έκανε δεκτό το αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής και του Υπουργείου Νεότητας και Σπορ της Αλγερίας η τελετή λήξης των αγώνων να γίνει στις 6 Ιουλίου 2022, καθώς η αρχικά προγραμματισμένη 5η Ιουλίου συμπίπτει με την εθνική επέτειο για την ανεξαρτησία της χώρας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΕΜΑ έλαβε επίσης και τις παρακάτω αποφάσεις:

Ομόφωνα υιοθετήθηκε το σχέδιο “Mediterranean Power”, που παρουσίασε ο Πρόεδρος Davide Tizzano και αφορά στην υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού, μέσα από την αθλητική δραστηριότητα. Είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΜΑ εντάσσει στις δραστηριότητες της διεθνή καμπάνια που συνδέει τον αθλητισμό με την υγεία.

Με άξονα την παραπάνω πρωτοβουλία και ενόψει της διεξαγωγής των Αγώνων του Οραν και του Ηρακλείου ομόφωνα εγκρίθηκε και το πλάνο ψηφιακής επικοινωνίας 2022-2023 της ΔΕΜΑ.

Η Εκτελεστική Επιτροπή επικύρωσε επίσης τον οικονομικό απολογισμό, που υπέβαλε ο Ταμίας Παναγιώτης Ιωαννίδης.

Οσον αφορά στους προσεχείς Μεσογειακούς Beach Games, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής «Ηράκλειο 2023» General Souhail Khoury, παρουσίασε την πρόοδο της προετοιμασίας με τη δημιουργία της Οργανωτικής Επιτροπής και τις περαιτέρω ενέργειες που ακολουθούν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή επικύρωσε το αίτημα της ΟΕ Ηράκλειο 2023, οι αγώνες να διεξαχθούν στο διάστημα 2-9 Σεπτεμβρίου 2023 και τη λίστα των αθλημάτων του προγράμματος που είναι τα εξής: Beach Volley, Beach Soccer, Beach Handball, Beach Tennis, Πάλη Παραλίας, Τεχνική Κολύμβηση, Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης, Θαλάσσιο Σκι, Παράκτια Κωπηλασία Sprint and Κανό Θαλάσσης,  Beach Καράτε Κάτα και Kite Surfing.

Επίσης, έγινε δεκτό το αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής Ηράκλειο 2023 και το μπάσκετ 3Χ3 εντάχθηκε στο πρόγραμμα των προσεχών Μεσογειακών Beach Games.