Ο Σπύρος Καπράλος είναι ο 9ος Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Σαν Μαρίνο στηρίζει την καμπάνια εμβολιασμού
9 Ιουνίου, 2021
To Order of Merit της EOC απονεμήθηκε στον Κίκη Λαζαρίδη
11 Ιουνίου, 2021

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος εξελέγη ως ο 9ος Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (EOC), νικώντας τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Δανίας Niels Nygaard με 34 ψήφους υπέρ και 16.

Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της 50ης Γενικής Συνέλευσης της EOC στην Αθήνα, στην οποία παρακολούθησαν εκπρόσωποι και των 50 Ευρωπαϊκών Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ENOC) – 46 αυτοπροσώπως και 4 διαδυκτιακά.

«Αισθάνομαι περήφανος που υπηρέτησα την EOC ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το να έχω τώρα την ευκαιρία να ηγηθώ της Εκτελεστικής Επιτροπής εκ μέρους σας, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Ευρώπης, είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο», είπε ο Καπράλος. Θα είμαι αφοσιωμένος, ανοιχτόμυαλος, διαφανής και Πρόεδρος για όλα τα έθνη».

Ο Καπράλος ο οποίος έγινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) το 2019, δεσμεύθηκε να εργαστεί εξ ονόματος και των 50 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών για την ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης στο Ολυμπιακό Κίνημα, τόσο εντός όσο και εκτός αγώνων.

«Όλοι μαζί, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα στοχεύσουμε στη βελτίωση και θα υποστηρίξουμε τα μέλη μας, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ειδικά αυτές με τις μεγαλύτερες ανάγκες) και ακόμη περισσότερο τους διοργανωτές των αγώνων μας», είπε. «Μέσω της ενότητας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης μπορούμε να ανεβάσουμε την EOC στο επόμενο επίπεδο».

Ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τις δύο πρώτες εκδόσεις των Ευρωπαϊκών Αγώνων (Μπακού 2015 και Μινσκ 2019), ο Καπράλος θα διαδραματίσει αναπόσπαστο ρόλο στη διοργάνωση της τρίτης έκδοσης των Αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για την Κρακοβία-Malopolska το 2023, σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Συντονισμού των Ευρωπαϊκών Αγώνων 2023 Hasan Arat.

Olympian στην υδατοσφαίριση εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας 1980 και του Λος Άντζελες 1984, ο Καπράλος είναι Πρόεδρος της ΕΟΕ από το 2009 και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΟC από τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

2021-2025 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Οι εκλογές για την Εκτελεστική Επιτροπή 2021-2025 διεξήχθησαν επίσης, με την Αντιπρόεδρο τη Daina Gudzineviciute (Λιθουανία), το Γενικό Γραμματέα Raffaele Pagnozzi (Iταλία) και τον Ταμία Peter Mennel (Aυστρία) να παίρνουν το χρίσμα.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι: Hasan Arat(Τουρκία) José Manuel Araújo (Πορτογαλία) Jean-Michel Brun (Γαλλία) Victoria Cabezas (Ισπανία) Mihai Covaliu (Ρουμανία) Líney Rut Halldorsdóttir (Iσλανδία) Berit Kjoll (Nορβηγία) Zlatko Matesa (Κροατία) Annamarie Phelps (Βρετανία) Uschi Schmitz (Γερμανία) Cristina Vasilianov (Μολδαβία) Djordje Visacki (Σερβία)