Η συνέντευξη Τύπου για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας

Ο πρόεδρος της ΔΕΜΑ έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τις εγκαταστάσεις των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων
21 Αυγούστου, 2019
To πρόγραμμα της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΜΑ
22 Αυγούστου, 2019

Συνέντευξη Τύπου για τους ΙΙ Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες, που θα διεξαχθούν στην Πάτρα από την προσεχή Κυριακή 25 Αυγούστου έως και τις 31 τρέχοντος, παρέθεσε η Οργανωτική Επιτροπή παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη και του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ιάκωβου Φιλιππούση.

Το «εθνικό στοίχημα» της επιτυχίας τους, καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη ως οικοδέσποινα μεγάλου μεγέθους διοργανώσεων, τα πολλαπλά οφέλη για την Αχαΐα, τη Δυτική Ελλάδα και όλη τη χώρα, η σημαντικότητα της διηπειρωτικής παρουσίας 26 χωρών και περίπου 1000 αθλητών, των 1.200 εθελοντών, των ξένων επισήμων (μεταξύ των οποίων και ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό) και η «κληρονομιά» που θα μείνει στην πόλη ήταν ορισμένα από τα θέματα που ακούστηκαν.

Αναλυτικά, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν στοίχημα και η επιτυχία τους, παρά τα τόσα προβλήματα που «κληρονομήσαμε» είναι και θα είναι γεγονός. Με τη στήριξη και την άοκνη προσπάθεια της Οργανωτικής Επιτροπής και όλων των εμπλεκομένων στους Αγώνες, κόντρα στον αδυσώπητο χρόνο, την προσεχή Κυριακή δίδεται η έναρξη στο εγχείρημα, που με εμπιστοσύνη ανέθεσε στη χώρα μας η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων. Και τους ευχαριστούμε. Θέλω να βεβαιώσω κάθε πολίτη ότι η συμμετοχή του στην αθλητική γιορτή θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της, ενώ η κάθε λογής στήριξη των τοπικών φορέων θεωρώ πως είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι ΙΙ Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες μας αφορούν όλους. Δεν περισσεύει κανένας.  Η κυβέρνηση μας, αλλά και ο ίδιος, ως αρμόδιος για τον Αθλητισμό, θα βρεθούμε στους Αγώνες όλες τις ημέρες, να τους παρακολουθήσουμε, να τους χαρούμε και να αντιμετωπίσουμε, αν και  νομίζω  πως δεν θα χρειαστεί, ό,τι προβλήματα κι αν παρουσιαστούν.

Το βαθύτερο μήνυμα των αγώνων μέσα από τα όσα προέκυψαν μέχρι να φθάσουμε εδώ σήμερα είναι ότι είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας και ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε, αφήνοντας πίσω την Ελλάδα του χθες με όσα αυτή σήμαινε και προχωρώντας με ελπίδα και αισιοδοξία στην Ελλάδα του αύριο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας της ΔΕΜΑ, Ιάκωβος Φιλιππούσης:

«Για τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων είναι ευτυχής συγκυρία ότι οι Αγώνες επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια, γιατί η Ελλάδα είναι ένα ιστορικό και ιδρυτικό μέλος της ΔΕΜΑ. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Ελλάδα επιστρέφει στον διεθνή χάρτη των χωρών που μπορούν να διοργανώσουν μεγάλους διηπειρωτικούς αγώνες και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί η παράδοση να διοργανώνει η χώρα μας εξαιρετικούς αγώνες. Οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ συμμετοχών. Έχουμε ρεκόρ στη συμμετοχή αθλητών, κριτών και επισκεπτών, αλλά το πιο σημαντικό για μας είναι ότι συμμετέχουν και οι 26 χώρες της Μεσογείου. Οι αγώνες θα μεταδοθούν από πολλά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα σε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση, αλλά το πλήρες πρόγραμμα θα μεταδοθεί και από το Olympic Channel γεγονός που λόγω της απήχησης που έχουν τα νέα ψηφιακά μέσα, θα προωθήσει τόσο τους Αγώνες αλλά και την ίδια την πόλη.

Με χαρά θα υποδεχθούμε στην Πάτρα αρχηγούς κρατών, καθώς στην Τελετή Έναρξης θα είναι ο Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, πρωθυπουργούς, πρώην πρωθυπουργούς, μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και γενικώς το επίπεδο των ανθρώπων που θα επισκεφτούν την Πάτρα, θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πάτρα 2019», Νίκος Παπαδημάτος, επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή όλα τα έργα υποδομής βρίσκονται στην τελική τους φάση. Οι χώροι που θα διεξαχθούν οι αγώνες είναι τρεις περιοχές στην πόλη της Πάτρας. Ο κύριος χώρος είναι η περιοχή που βρίσκεται το κολυμβητήριο του ΝΟΠ και εκεί είναι τα περισσότερα άπω τα γήπεδα για τη διεξαγωγή των αγώνων. Μια δεύτερη εστία αγώνων είναι η περιοχή που εμείς οι πατρινοί αποκαλούμε «Πλάζ». Παράλληλα είναι και στο «Πεπανός» το Κολυμβητήριο της Πάτρας ενώ θα διεξαχθούν αγώνες θαλασσίου σκι στην λίμνη Στράτου στο Αγρίνιο.

Η κοπιώδης αυτή προσπάθεια τελικό συμπέρασμα έχει και τελικό σύνθημα ότι το στοίχημα κερδήθηκε στο να γίνουν οι αγώνες. Προχωράμε λοιπόν με αυτή την πίστη, καταγράφουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες και επιλύουμε τα τελευταία προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε ότι αφορά τη διεξαγωγή των αγώνων και θεωρώ ότι με αφετηρία την Κυριακή που είναι η τελετή έναρξης και με τέλος την τελετή λήξης αυτοί οι αγώνες θα στεφθούν με επιτυχία για την πόλη μας που έχει ανάγκη να πάρει το θετικό πρόσημο από τη διεξαγωγή τους λόγω ιστορικού. Η πατρίδα μας θα βγει κερδισμένη και με ένα χειροκρότημα ευχαριστίας από όλους όσοι θα βρεθούν στην πόλη μας»