Οι Μεσογειακοί Αγώνες στο επίκεντρο του Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου στην Αρχαία Ολυμπία

H Ολυμπιακή Επιτροπή της Γαλλίας εγκαινιάζει τηλεοπτικό κανάλι
1 Ιουλίου, 2019
Eπίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ στο Οράν
3 Ιουλίου, 2019

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης ήταν ένας εκ των βασικών ομιλητών  στο ετήσιο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου.

Η ομιλία του κ. Φιλιππούση είχε τίτλο: «Μεσογειακοί Αγώνες: Ο ρόλος & οι προκλήσεις της νέας εποχής» και ο  Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ ξεκίνησε με μία εκτενή παρουσίαση της ιστορίας των Μεσογειακών Αγώνων, από την πρώτη διοργάνωση, το 1951 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ως τους περσινούς Αγώνες στην Ταραγόνα της Ισπανίας.

Αναφέρθηκε στο ρόλο των Μεσογειακών Αγώνων, ως πεδίο συμφιλίωσης και ένωσης των λαών της Μεσογείου, αλλά και στο ρόλο της ΔΕΜΑ για την υποστήριξη και εξάπλωση του Ολυμπιακού Πνεύματος και της διάδοσης των ιδεωδών του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι.

Επισήμανε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν το πιο σημαντικό πολυπολιτισμικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ανέφερε τις προσπάθειες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΜΑ για να καθιερώσει, να ισχυροποιήσει και να εξαπλώσει τους Αγώνες.

Εξήγησε το ρόλο και την συμβολή της Ελλάδας στην ιστορία και δομή των Μεσογειακών Αγώνων, τον διαχρονικό κομβικό ρόλο της Αθήνας στην λειτουργία τους, παρουσίασε το νέο βασικό πρόγραμμα των αθλημάτων, καθώς και όλους τους Προέδρους και Γενικούς Γραμματείς στην ιστορία της ΔΕΜΑ, με τον Αλγερινό Αμάρ Αντάντι να κατέχει τώρα τη θέση του Προέδρου.

Τέλος, ανέλυσε τις προοπτικές και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει στο μέλλον, η διοργάνωση των λαών της Μεσογείου, η οποία έχει ως αποστολή την εξασφάλιση ενός ήρεμου και ειρηνικού Μεσογειακού μέλλοντος, με κεντρικές προτεραιότητες την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα και την ειρήνη μέσα του Αθλητισμού. Η ΔΕΜΑ λειτουργεί ως αρωγός  στη διαμόρφωση μίας κοινωνίας βασισμένης στην αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη, στον σεβασμό και την αριστεία, μακριά από διακρίσεις, καλλιεργώντας τη συνεργασία με Οργανισμούς που μοιράζονται το ίδιο πάθος για μία ισχυρή, ειρηνική και βιώσιμη Μεσόγειο, με θεμέλιο το Ολυμπιακό Πνεύμα και τις Αξίες του.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ο Γ.Γ. της ΔΕΜΑ απάντησε σε ρωτήσεις των παρισταμένων αναφορικά με το Μεσογειακό Αθλητικό Κίνημα.

Την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΔΕΜΑ παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Μαυρωτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αρχηγός της ελληνικής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο Μιχάλης Φυσεντζίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργος Αλικάκος, οι εκπρόσωποι της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Πάτρα 2019» Γιώργος Μπεμπέτσος και Στρατής Τέλογλου, ο Γιώργος Λιβέρης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελλήνων Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ο Μικαέλο Παπαδάκης, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Αθλητικογράφων Κύπρου.

Στο Διεθνές Σχολείο Αθλητισμού που διεξάγεται εδώ και έξι χρόνια με μεγάλη επιτυχία είναι θεσμός με διεθνή εμβέλεια, και απευθύνεται σε δημοσιογράφους, παράγοντες του αθλητισμού καθώς και φοιτητές, μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Έξαρχος, Chief Executive Officer του Olympic Broadcasting Services, ο Κώστας Βερνίκος, σύμβουλος του Olympic Channel, ο Γιάννης Δάρας, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών AIPS, καθώς και αρκετοί ακόμα δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί καθηγητές.