Η ΔΟΕ ενέκρινε τα κριτήρια πρόκρισης και το αγωνιστικό πρόγραμμα του Παρισιού 2024

Η Anna Lisa Ciavatta είναι η επικεφαλής της αποστολής του Αγίου Μαρίνου για τους Μεσογειακούς Αγώνες στο Oran
31 Μαρτίου, 2022
Το 1ο Συνέδριο Γυναίκα και Αθλητισμός της ισπανικής NOC
4 Απριλίου, 2022

Τα συστήματα πρόκρισης και για τα 32 αθλήματα του αγωνιστικού προγράμματος για το Παρίσι 2024 εγκρίθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ. Αυτά περιγράφουν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι αθλητές και οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές μπορούν να προκριθούν στους Αγώνες του Παρισιού το 2024.

Τα κριτήρια για όλα τα αγωνίσματα θα δημοσιευθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας και μπορείτε να τα δείτε στο IOC.org. Τα συστήματα πρόκρισης καθορίζουν τον δρόμο για τους αθλητές και τις ομάδες για να προκριθούν στους Αγώνες και τα ελάχιστα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι αθλητές για να επιλεγούν.

Η Eκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ ενέκρινε επίσης το πρόγραμμα των αγώνων κατά περίοδο, το οποίο αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του Παρισιού 2024 να προσφέρει θεαματικούς και δημοφιλείς Αγώνες. Το πρόγραμμα θέτει το βασικό πλαίσιο για τον προγραμματισμό των Αγώνων και περιγράφει τους χρόνους έναρξης και λήξης καθεμιάς από τις περιόδους. Συγκεκριμένα, οι συμφωνημένοι χρόνοι θα επιτρέψουν σε όλους τους αθλητές να λάβουν μέρος σε τουλάχιστον μία από τις Ολυμπιακές Τελετές.

Συνολικά, 32 αθλήματα θα είναι στο πρόγραμμα, με 19 ημέρες αγώνων από τις 24 Ιουλίου (δύο ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης) έως τις 11 Αυγούστου, με 329 αγώνες μετάλλων και συνολικά 762 περιόδους. Το Παρίσι 2024 θα συνεχίσει τώρα να εργάζεται για την προσθήκη συγκεκριμένων γεγονότων στις αθλητικές περιόδους, εστιάζοντας στις βασικές αρχές, όπως η εμπειρία των αθλητών, το κοινό των διεθνών μεταδόσεων και η ισότητα των φύλων.

Επιπλέον, η Εκτελεστική Επιτροπή ης ΔΟΕ αποδέχτηκε τις μορφές των αγώνων σκοποβολής και τις κατηγορίες βάρους για την πυγμαχία και την άρση βαρών. Επτά κατηγορίες βάρους ανδρών και έξι γυναικών θα είναι μέρος του προγράμματος πυγμαχίας στο Παρίσι και για πρώτη φορά το άθλημα θα φτάσει στην πλήρη ισότητα των φύλων στη συμμετοχή αθλητών. Όπως και στο Τόκιο 2020, οι αγώνες άρσης βαρών θα είναι ισορροπημένοι μεταξύ των φύλων, με πέντε κατηγορίες βάρους ανδρών και πέντε γυναικών και ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών αθλητριών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα είναι οι πρώτοι πλήρως ισορροπημένοι Αγώνες μεταξύ των φύλων, με 50 τοις εκατό συμμετοχή ανδρών και γυναικών, σε συνέχεια της ισότητας των φύλων που είχε ήδη επιτευχθεί για το Τόκιο 2020, που είχε 47,8 τοις εκατό συμμετοχή γυναικών. Το Παρίσι 2024 θα σηματοδοτήσει επίσης την αύξηση των μικτών αγώνων  στο πρόγραμμα, σε σύγκριση με το Τόκιο 2020, από 18 σε 20.