Οι 2οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες της Πάτρας άρχισαν!

O Yφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες
25 Αυγούστου, 2019
O Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό παρακολούθησε την Τελετή Εναρξης
26 Αυγούστου, 2019

Με μία λαμπρή Τελετή Εναρξης στην Πάτρα, ξεκίνησαν οι 2οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες με την Πάτρα να είναι για επτά ημέρες, το επίκεντρο του Μεσογειακού Αθλητισμού.

Την έναρξη κήρυξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΜΑ Αmar Addadi, του Γενικού Γραμματέα Ιάκωβου Φιλιππούση, του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό καθώς και πολλών άλλων προσωπικοτήτων του αθλητισμού από τις χώρες της Μεσογείου.

Iάκωβος Φιλιππούσης, Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό, Amar Addadi

Την Τελετή Εναρξης παρακολούθησαν επίσης, τα μέλη της ΔΟΕ από τη Μεσόγειο, Mustapha Berraf (Αλγερία), Σπύρος Καπράλος (Ελλάδα) , Samih Mudallal (Συρία). Επίσης ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών ‎Janez Kocijančič, ο Γενικός Γραμματέας Raffaele Pagnozzi, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και o Yπουργός Αθλητισμού της Αλγερίας Raouf Salim Bernaoui.

Raffaele Pagnozzi, Maνώλης Κολυμπάδης, Σπύρος Καπράλος, Janez Kocijančič και Zlatko Matesa

Οι Πρόεδροι των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αλβανίας Viron Bezhani, της Ανδόρας Jaume Marti Mandico, του Κοσόβου Besim Hasani, της Κροατίας Zlatko Matesa, της Πορτογαλίας José Manuel Constantino, του Σαν Μαρίνο Gian Primo Giardi, του Λιβάνου Jean Hammam και της Μάλτας Julian Pace Bonello.

Παραβρέθηκαν επίσης τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ, Αντιπρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, η Πρόεδρος της CMAS (Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques) Anna Arzhanova και ο Πρόεδρος της IWWF (International Waterski & Wakeboard Federation) Jose Antonio Perez Priego.

Στην Τελετή Έναρξης παρέλασαν οι αθλητές και τα μέλη των αποστολών των 26 χωρών της Μεσογείου, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας των λαών και του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Η πολυπληθής ομάδα παραγωγής, η οποία εργαζόταν επί μήνες για αυτή την μέρα μετέφερε επί σκηνής ζωντανά ένα μοναδικό ταξίδι στη Μεσόγειο. Από την Ισπανία στα Βαλκάνια και από τη Βόρειο Αφρική στην Ελλάδα και την Πάτρα. Μουσική, κίνηση, χορός , θέατρο και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, συνόδεψαν το ταξίδι στη Θάλασσα της Μεσογείου. Βασικά στοιχεία της Τελετής ήταν το νερό και η άμμος, πάνω στα οποία στηρίζονται και οι Αγώνες της Πάτρας. Περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες) ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εθελοντών της διοργάνωσης.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Αμάρ Αντάντι τόνισε:

«Η Ελλάδα μας καλωσορίζει  πάλι μέσα από ένα ποικίλο αθλητικό γεγονός και μας δίνει μια καλή ευκαιρία επαναφοράς στις βαθιές ρίζες του Ολυμπισμού. Η Ελλάδα είναι η κολώνα του Ολυμπισμού. Είμαστε κοντά στην Ολυμπία, πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα. Δεν είμαστε δε, καθόλου μακριά από την Αθήνα πόλη αναγέννησης τους το 1896, αφιερώνοντας τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες στην συγχρονη  εποχή. Η Αθήνα φιλοξένησε επίσης τους Μεσογειακούς αγώνες το 1991 και τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004.
Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που την κτύπησε σκληρά,  η Ελλάδα απείχε από αθλητικές διοργανώσεις περισσότερο από 10 χρόνια. Είμαστε ευτυχισμένοι που οι Μεσογειακοί αγώνες μπορούν να γίνουν και να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που δικαιούται στη Διεθνή αθλητική σκηνή.
Οι Μεσογειακοί μας αγώνες, με κοντά 70 χρόνια ιστορίας, εκσυγχρονίστηκαν με τους Παράκτιους, γεγονός εορταστικό που εκφράζει καθαρά τον υδάτινο προσανατολισμό και το συμβολισμό της Μεσογείου θάλασσας με την οποία είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι.
Ευχαριστώ τις Διεθνείς Ολυμπιακές Μεσογειακές επιτροπές και την ηγεσία τους για την αφοσίωση τους στο κίνημα μας. Oι αγώνες μας είναι μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, ένα όραμα για το μέλλον και για την περιοχή μας της Μεσόγειο που την θέλουμε, πιο αδελφική πιο ειρηνική».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πάτρα 2019» Νίκος Παπαδημάτος, είπε:

Πριν από δυόμισι χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την Πάτρα για να αναλάβουμε, να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε αυτούς τους πολύ ξεχωριστούς, μοντέρνους, συναρπαστικούς και ελκυστικούς Αγώνες.

Τους ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν. Μέσα στα νερά της θάλασσας και της πισίνας, πάνω στην άμμο, σε δυο πόλεις, σε τέσσερις εγκαταστάσεις και σε δέκα γήπεδα…

Με έντεκα αθλήματα, 26 εθνικές αντιπροσωπείες από τρεις διαφορετικές ηπείρους, πάνω από 700 αθλητές και 1000 εθελοντές. Και με όλο τον κόσμο των σπορ να στρέφει το βλέμμα του από σήμερα μέχρι τις 31 Αυγούστου στην όμορφη πόλη μας, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε. Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας.

Οι Αγώνες που αρχίζουν σήμερα δεν τελειώνουν την Κυριακή. Με το που πέσει η αυλαία και ξημερώσει η επόμενη ημέρα, οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κι αφού ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, θέλω να καλέσω τους πολίτες της Πάτρας και τους επισκέπτες μας να συμπορευθούν μαζί μας, να ζήσουμε παρέα κάθε στιγμή των Αγώνων και να βάλουμε υποθήκη για το μέλλον.