H μεγάλη γιορτή των Mεσογειακών Beach Games «Πάτρα 2019»

Η Habiba Ghribi έγινε Πρέσβειρα του αθλητισμού της Τυνησίας
24 Αυγούστου, 2020
Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Αγίου Μαρίνου δημοσίευσε οδηγό απαγορευμένων ουσιών για τους αθλητές
28 Αυγούστου, 2020

Πριν από έναν χρόνο, στις 25 Αυγούστου 2019 ξεκίνησαν στην Πάτρα με την πανηγυρική Τελετή Έναρξης, οι 2οι Μεσογειακοί Beach Games, οι οποίοι αποτέλεσαν μία μεγάλη γιορτή του Μεσογειακού αθλητισμού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία πήραν μέρος αθλητές και αθλήτριες και από τις 26 χώρες της Μεσογειακής αθλητικής οικογένειας, στέλνοντας μηνύματα  ειρήνης, φιλίας, συναδέλφωσης και ευ αγωνίζεσθαι. Η διοργάνωση ξεπέρασε τις προσδοκίες, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το θεσμό των Beach Games, με σπουδαίους αγώνες και εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, ενώ μηνύματα απηύθυναν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Amar Addadi και ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Παπαδημάτος.

Στην Τελετή παρέστησαν ο Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και των Επιτροπών της ΔΕΜΑ, τα μέλη της ΔΟΕ από τη Μεσόγειο, Mustapha Berraf (Αλγερία), Σπύρος Καπράλος (Ελλάδα) , Samih Mudallal (Συρία) ο εκλιπών Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών ‎Janez Kocijančič, ο Γενικός Γραμματέας των ΕΟΕ Raffaele Pagnozzi, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των ΕΟΕ και πρόεδρος της της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κροατίας Zlatko Matesa, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, o Yπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Αλγερίας Raouf Salim Bernaoui.

Επίσης οι Πρόεδροι των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αλβανίας Viron Bezhani, της Ανδόρας Jaume Marti Mandico, του Κοσόβου Besim Hasani, της Πορτογαλίας José Manuel Constantino, του Σαν Μαρίνο Gian Primo Giardi, του Λιβάνου Jean Hammam και της Μάλτας Julian Pace Bonello, αντιπρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, η Πρόεδρος της CMAS Anna Arzhanova και ο Πρόεδρος της IWWF Jose Antonio Perez Priego.

Η πολυπληθής ομάδα παραγωγής της Τελετής Έναρξης, η οποία εργαζόταν επί μήνες για αυτή την μέρα μετέφερε επί σκηνής ζωντανά ένα μοναδικό ταξίδι στη Μεσόγειο. Από την Ισπανία στα Βαλκάνια και από τη Βόρειο Αφρική στην Ελλάδα και την Πάτρα. Μουσική, κίνηση, χορός , θέατρο και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, συνόδεψαν το ταξίδι στη Θάλασσα της Μεσογείου. Βασικά στοιχεία ήταν το νερό και η άμμος, πάνω στα οποία στηρίζονται και οι Αγώνες της Πάτρας. Περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες) ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εθελοντών της διοργάνωσης.

Οι αριθμοί των 2ων Μεσογειακών Beach Games ήταν εντυπωσιακοί, αποδεικνύοντας την μεγάλη εξέλιξη των Αγώνων σε σχέση με την πρώτη διοργάνωση που έγινε στην Πεσκάρα το 2015. Οι Αγώνες του 2019 έγιναν σε δύο πόλεις (Πάτρα, Αγρίνιο), τέσσερις κεντρικές εγκαταστάσεις, σε 10 γήπεδα και αθλητικούς χώρους, σε 11 αθλήματα μαζί με ένα άθλημα επίδειξης (Aqua Walking) και με τη συμμετοχή  651 αθλητών, 426 ανδρών και 225 γυναικών, 199 διαιτητών και κριτών και 1.120  εθελοντών (63% γυναίκες και 37% άνδρες).

Διατέθηκαν συνολικά 12.082 εισιτήρια, ενώ σε τέσσερα γεγονότα τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν: στην Τελετή Εναρξης, την Τελετή Λήξης, τους τελικούς beach volley και aquathlon. Απονεμήθηκαν 345 μετάλλια σε 55 τελετές.

Οι Αγώνες καλύφθηκαν από 145 εκπροσώπους ΜΜΕ (67 δημοσιογράφοι, 24 φωτορεπόρτερ και 54 διαπιστευμένοι στην τηλεόραση), ενώ υπήρξε 70 ώρες πρόγραμμα τηλεοπτικής κάλυψης σε HD και live streaming σε 40 χώρες μέσω του Οlympic Channel.

Την επιτυχία της διοργάνωσης αποδεικνύουν και τα 25 ρεκόρ αγώνων που επιτεύχθηκαν

Αυτά ήταν τα μετάλλια των 2ων Μεσογειακών Beach Games

Η Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων με 46 μετάλλια, εκ των οποίων 19 χρυσά, 16 ασημένια και 11 χάλκινα.

Η Ιταλία κέρδισε 15 χρυσά μετάλλια 13 ασημένια και 11 χάλκινα και βρέθηκε στη 2η θέση με 39 συνολικά. Η Γαλλία κέρδισε 32 μετάλλια, εκ των οποίων 13 χρυσά, 7 ασημένια και 12 χάλκινα και ήταν στην 3η θέση του πίνακα των μετάλλων. Ισπανία, Πορτογαλία, Τουρκία και Αλβανία κέρδισαν επίσης χρυσά μετάλλια.

H μασκότ των Μεσογειακών Beach Games oνομάστηκε Πατρέας και ήταν ένας γλάρος.

Μία σπουδαία επιτυχία για τους Μεσογειακούς Αγώνες αποτέλεσε και η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας βόλεϊ να συμπεριλάβει το τουρνουά Beach Volley των Μεσογειακών Αγώνων στην βαθμολογική κατάταξη (ranking) των ομάδων για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020.

Η συγκεκριμένη απόφαση απέκτησε ιδιαίτερη αξία, καθώς επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο του μεσογειακού τουρνουά και επιπλέον βοήθησε τις ομάδες που μετείχαν στο τουρνουά και διακρίθηκαν, να εξασφαλίσουν πολύτιμους βαθμούς στην ειδική Ολυμπιακή βαθμολογία που θα κρίνει τελικά την πρόκριση των ομάδων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Μετά από επτά ημέρες επιτυχημένων αγώνων, η αυλαία έπεσε με την Τελετή Λήξης που έγινε όπως και η Τελετή Εναρξης, στην εγκατάσταση «Αρτεμις».  Η Τελετή Λήξης σήμανε το τέλος του ταξιδιού στην Πάτρα και σηματοδότησε την εκκίνηση ενός νέου ταξιδιού σε άλλους τόπους της Μεσογείου. Οι αθλητές παρέλασαν όλοι μαζί, μεταφέροντας το μήνυμα της ένωσης και φιλίας των λαών της Μεσογείου.

Η Τελετή Λήξης αποτέλεσε μια γιορτή των εθνών, ένα μουσικό πάρτι αποχαιρετισμού των αποστολών και μια εκδήλωση που τίμησε τους αθλητές και τους εθελοντές για την παρουσία τους στη διοργάνωση και την Πάτρα. Στο τέλος της γιορτής, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Πάτρας Νίκος Παπαδημάτος, παρέδωσε τη σημαία των Μεσογειακών Αγώνων στον Πρόεδρο της ΔΕΜΑ Αmar Αddadi και αυτός με τη σειρά του, τη μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα Ιάκωβο Φιλιππούση για να την παραδώσει , στην πόλη που θα διοργανώσει τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες και όπως αποφασίστηκε μεταγενέστερα, θα είναι το Πέζαρο της Ιταλίας το 2023.

Οι Μεσογειακοί Beach Games της Πάτρας επισφράγισαν τη διαρκή ανοδική τάση και τη σπουδαία προοπτική που απέκτησε η διοργάνωση, η οποία συνεισφέρει αποφασιστικά στην περαιτέρω ενδυνάμωση του αθλητικού Μεσογειακού κινήματος, όπως επιβεβαιώθηκε και στο Debriefing Seminar που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Κύπρο.