Απόλυτα επιτυχημένοι οι 2οι Μεσογειακοί Beach Games της Πάτρας 

O Πρόεδρος της ΔΕΜΑ Aμάρ Αντάντι ευχαρίστησε τον Ντίνο Μιχαηλίδη
6 Μαρτίου, 2020
H Tελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα είναι κλειστή για το κοινό
10 Μαρτίου, 2020

H επιτυχία των 2ων Μεσογειακών Beach Games επιβεβαιώθηκε στο Απολογιστικό Σεμινάριο (Debriefing Seminar) που διοργάνωσε η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λεμεσό, και με συμμετοχή των Ολυμπιακών Επιτροπών των χωρών-μελών της Διεθνoύς Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων αλλά κι εκπροσώπων των Διεθνών Ομοσπονδιών.

Πολυμελής αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής «Πάτρα 2019» παρουσίασε αναλυτικά τον απολογισμό των Αγώνων, ο οποίος περιελάμβανε τις τεχνικές προδιαγραφές προετοιμασίας και διοργάνωσης, καθώς και όλους τους αριθμούς και τα στοιχεία των Αγώνων που έγιναν τον περασμένο Αύγουστο στην ελληνική πόλη. Επιβεβαιώθηκε η αναβάθμιση του επιπέδου διοργάνωσης των Αγώνων και απεδείχθη ότι η νέα αυτή διοργάνωση έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Διεθνoύς Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων Αμάρ Αντάντι που μεταξύ άλλων είπε: «Ο κόσμος του αθλητισμού μεταβάλλεται ταχύτατα. Οι νέες τάσεις αποκαλύπτουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων για τα extreme sports, για τα αθλήματα αναψυχής, τα οποία είναι πολύ θεαματικά και ελκυστικά, χάρη στη μεγάλη εξέλιξη των τεχνολογικών μέσων και στο μεγαλύτερο ενδιαφέρον της τηλεόρασης. Πιστεύουμε ότι οι Μεσογειακοί Beach Games είναι ταυτισμένοι με αυτές τις νέες τάσεις και μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των νέων.Γι’ αυτό το λόγο, υπολογίζουμε σε σας, στην εμπειρία σας ως ειδικοί του αθλητισμού, στην ικανότητα σας να αναλύετε, ώστε να μας βοηθήσετε να μεγαλώσουν οι Μεσογειακοί Beach Games και ν’ ανέβουν επίπεδο.Ελπίζουμε επίσης ότι το Σεμινάριο και τα συμπεράσματα του, ειδικά στα οικονομικά θέματα, να δείξουν ότι οι Μεσογειακοί Beach Games δεν είναι ακριβοί και κάποιοι από εσάς να υποβάλλετε υποψηφιότητα στο μέλλον για τη χώρα σας».

Ο πρόεδρος Αντάντι ευχαρίστησε επίσης την Ολυμπιακή Επιτροπή της Κύπρου για την πρωτοβουλία της να φιλοξενήσει το σεμινάριο και τη συνεισφορά της στην άριστη διοργάνωσή του και προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κύπρου κ. Μιχαηλίδη.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής «Πάτρα 2019», ο Πρόεδρος Νίκος Παπαδημάτος αρχικά μετέφερε χαιρετισμό του Έλληνα Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, και στη συνέχεια τόνισε: “Η διοργάνωση των αγώνων άφησε πίσω της ανεκτίμητη παρακαταθήκη για την Ελλάδα γενικότερα και την Πάτρα ειδικότερα, με διπλό συμβολισμό: αφενός μεν σηματοδότησαν την δυναμική επιστροφή της χώρας μας στο παγκόσμιο αθλητικό γίγνεσθαι αφετέρου δε αποτέλεσαν την αφορμή για να συγκεντρωθεί στην Πάτρα ολόκληρη η Μεσογειακή Οικογένεια. Στην Πάτρα υπάρχει πλέον εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο γκρουπ νέων στελεχών που μπορούν να διοργανώσουν διεθνή γεγονότα.»  Ο κ. Παπαδημάτος προσέφερε στον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής τα μετάλια των Αγώνων της Πάτρας σε ειδική συσκευασία, προκειμένου να τοποθετηθούν στο ολυμπιακό μουσείο της Κ.Ο.Ε.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Ντίνος Μιχαηλίδης: «Eμείς στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή έχουμε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενήσουμε αυτό το Σεμινάριο και ελπίζουμε ότι θα προσφέρει τις βάσεις για την αναβάθμιση των Μεσογειακών Beach Games. Είναι σημαντικό για όλα τα κράτη και ειδικά για τα πιο μικρά να δυναμώσουν αυτοί οι Αγώνες.»

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής «Πάτρα 2019» και μέλος της τεχνικής επιτροπής της Διεθνoύς Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων κ. Στράτος Καρέτος ανέλυσε διεξοδικά τους Μεσογειακούς στην παρουσίαση του με θέμα: “The 2019 MBG experience – Mediterranean NOCs conclusions». Στην παρουσίαση περιλαμβάνονταν και τα σχόλια των Μεσογειακών Ολυμπιακών Επιτροπών για τους Αγώνες, τα οποία είναι θετικά σε ποσοστό 84%.

Στο Σεμινάριο την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Αμάρ Αντάντι, ο Γενικός Γραμματέας Ιάκωβος Φιλιππούσης και το μέλος της Ε.Ε. και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Μεσογειακούς Beach Games 2023, που θα διεξαχθούν στο Πέζαρο της Ιταλίας, Στρατηγός Soukhail Khouri.

Μετά από τον απολογισμό της Πάτρας, έγιναν παρουσιάσεις θεμάτων που αφορούν στην εξέλιξη και αναβάθμιση της διοργάνωσης:

«Η εξέλιξη του Αθλητικού Προγράμματος των Μεσογειακών Beach Games» από τον Πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής Mohamed Zribi.

«Εξέταση των δράσεων της Επιτροπής Συνεργασίας» από τον Tullio Paratore, Πρόεδρο της Επιτροπής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Διεθνoύς Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.

“Μεσογειακοί Beach Games: H άποψη των Μικρών Χωρών – Οι οργανωτικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν” από τον Γενικό Γραμματέα της Ολυμπιακής Επιτροπής του Σαν Μαρίνο, Εros Bologna.

Στο σεμινάριο προσεκλήθησαν και μετείχαν για πρώτη φορά και εκπρόσωποι των Διεθνών Ομοσπονδιών των αθλημάτων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Αγώνων, και οι οποίοι έκαναν τις παρακάτω παρουσίασεις:

“Beach Wrestling ’’ – Pedro Silva, United World Wrestling

“Aquathlon” – Ανδρέας Γαλανός, ITU

“Beach Tennis” – Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, ITF

“Finswimming” – Αλέξανδρος Ξιάρχος, CMAS

Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων η στενή συνεργασία με τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, προκειμένου το επίπεδο διοργάνωσης και συμμετοχής αθλητών στους Αγώνες να αναβαθμιστεί στον ύψιστο βαθμό και τα Αθλήματα που περιλαμβανονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Αγώνων να είναι ελκυστικά και δημοφιλή στις διοργανώτριες πόλεις.