Το Διεθνές Φόρουμ Αθλητικής Ακεραιότητας (IFSI)

Η καλύτερη αθλητική φωτογραφία στην Ελλάδα λήφθηκε στους Μεσογειακούς Beach Games «Πάτρα 2019»
8 Νοεμβρίου, 2019
Eκθεση για το logo των Μεσογειακών Αγώνων
9 Νοεμβρίου, 2019

H τρίτη έκδοση του Διεθνούς Φόρουμ Αθλητικής Ακεραιότητας (IFSI) πραγματοποιήθηκε στο «Ολυμπιακό Σπίτι» στη Λωζάνη στις 28 Οκτωβρίου. Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τomas Bach δήλωσε: «Αυτή η συγκέντρωση αντικατοπτρίζει σήμερα την πραγματική φύση του IFSI, το οποίο είναι συνεργασία και συνεργασία. Είμαστε μια κοινότητα που μοιράζεται έναν κοινό στόχο για την προστασία των αγώνων από τη χειραγώγηση και τη διαφθορά. Στο πνεύμα αυτής της συνεργασίας, έχουμε πάρει μαζί πολλά μέτρα από την έναρξη του IFSI το 2015. Το πιο εμφανές παράδειγμα είναι η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων που τέθηκε σε εφαρμογή τον προηγούμενο μήνα και εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο αριθμό χωρών. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του IFSI σε δράση. 

Το Φόρουμ συγκέντρωσε περισσότερους από 100 ενδιαφερόμενους που εκπροσωπούν το Ολυμπιακό Κίνημα, διακυβερνητικούς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα (UNODC), την INTERPOL και την EUROPOL, καθώς και φορείς αθλητικών στοιχημάτων, εθνικές ρυθμιστικές αρχές, ακαδημαϊκούς και άλλους εμπειρογνώμονες. Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν τους καθαρούς αθλητές και τον θεμιτό ανταγωνισμό.

Το αποτέλεσμα του Φόρουμ συνοψίζεται σε ένα έγγραφο το οποίο, μεταξύ άλλων συμπερασμάτων, υπογραμμίζει την ευθύνη όλων των πλευρών, να ασχολούνται με την προστασία της αθλητικής ακεραιότητας και τη Μονάδα του Ολυμπιακού Κινήματος για την Πρόληψη της Χειραγώγησης των Αγώνων (PM Unit PMC) ως τη κύρια οντότητα που θα συνεργάζεται με όλους τους εταίρους σε διεθνές επίπεδο. 

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, η ΔΟΕ και η EUROPOL υπέγραψαν επίσης ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών. Αυτό θα διευκολύνει την ανταλλαγή της ειδίκευσης, τη διάδοση πληροφοριών και τη συμμετοχή σε κοινές προσπάθειες που σχετίζονται με τη χειραγώγηση των διαγωνισμών και του σχετικού οργανωμένου εγκλήματος.