Ο Πρόεδρος Τόμας Μπαχ ενθαρρύνει όλους να μετέχουν στη μάχη κατά του ντόπινγκ

Oι αθλητές στο επίκεντρο του IF Forum 2019
3 Νοεμβρίου, 2019
Η καλύτερη αθλητική φωτογραφία στην Ελλάδα λήφθηκε στους Μεσογειακούς Beach Games «Πάτρα 2019»
8 Νοεμβρίου, 2019

Μιλώντας στους 1.500 αντιπρόσωπους που συμμετέχουν στην πέμπτη παγκόσμια διάσκεψη για το ντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (WADA) ο Πρόεδρος Tόμας Μπαχ ανακοίνωσε τη δέσμευση ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τη ΔΟΕ για τη στήριξη ενός σχεδίου δράσης τεσσάρων σημείων με στόχο την ενίσχυση της καταπολέμησης του ντόπινγκ:

Αποθήκευση δειγμάτων πριν από αγώνες για 10 χρόνια

Ο Πρόεδρος Bach παρουσίασε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης αποθήκευσης και επανελέγχου το οποίο θα επεκταθεί και στα δείγματα που συλλέχθηκαν πριν από τους αγώνες. «Για να καταστεί αυτό το βήμα εφικτό, η ΔΟΕ είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης των Διεθνών Ομοσπονδιών και των Εθνικών Οργανισμών Αντι-Ντόπινγκ για τα δεκάδες χιλιάδες δείγματα που συλλέχθηκαν κατά την περίοδο πριν από τους αγώνες. Με βάση την εμπειρία μας από την αποθήκευση, αυτό αντιπροσωπεύει δέσμευση της ΔΟΕ ύψους περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ», τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ.

Νέο γενετικό αντιντόπινγκ τεστ με συλλογή δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020»

Για να επωφεληθεί από το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων πριν από τους Αγώνες, το οποίο θα «μεγιστοποιήσει τόσο την ανίχνευση όσο και την αποτροπή», ο Πρόεδρος της ΔΟΕ ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (ITA), ο οποίος συντονίζει την προσπάθεια αυτή, «να εφαρμόσει τη νέα μέθοδο γενετικής ακολουθίας ήδη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Tokyo 2020, ανεξάρτητα από το αν αυτή η μέθοδος δοκιμής έχει ήδη πλήρως επικυρωθεί ή όχι. Στην τελευταία περίπτωση, η ΔΟΕ θα αναλύσει αυτά τα δείγματα μετά την πλήρη επικύρωση αυτής της νέας μεθόδου δοκιμών», πρόσθεσε.

Περισσότερα χρήματα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα

Βασιζόμενοι στην επιτυχία του τελευταίου ερευνητικού προγράμματος, υποστηριζόμενου από το ταμείο της ΔΟΕ με 10 εκατομμύρια  δολάρια για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων ανίχνευσης και έρευνας αντιντόπινγκ, ο Πρόεδρος Bach ανακοίνωσε «πρόσθετη δέσμευση ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την υλοποίηση ορισμένων από αυτά τα προγράμματα. Εάν οι κυβερνήσεις επιθυμούν να ισοφαρίσουν αυτό το ποσό, θα χαρούμε να μεταφέρουμε αυτά τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από τον προϋπολογισμό της Ιατρικής και Επιστημονικής Επιτροπής της ΔΟΕ στον προϋπολογισμό έρευνας της WADA”, ανέφερε.

Ενίσχυση της ερευνητικής δύναμης της WADA

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη “μεγάλη πρόοδο της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ερευνας της WADA από τη δημιουργία της το 2016”, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ υπενθύμισε επίσης ότι «οι προκλήσεις του ντόπινγκ δυστυχώς έγιναν πιο περίπλοκες. Ενόψει αυτού του γεγονότος, το Ολυμπιακό και αθλητικό κίνημα και οι κυβερνητικές αρχές θα πρέπει να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τη Μονάδα Πληροφοριών και Ερευνας της WADA. Καλούμε τις κυβερνήσεις σε μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Για ένα τέτοιο κοινό πρόγραμμα, η ΔΟΕ θα μπορούσε να διαθέσει άλλα 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την επόμενη Ολυμπιάδα “, συνέχισε.

Εκτός από αυτό το νέο σχέδιο, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ επέμεινε στην ανάγκη για καλύτερη συνεργασία με τις κυβερνήσεις όσον αφορά τον εντοπισμό και την επιβολή κυρώσεων σε όσους συμμετέχουν σε περιπτώσεις ντόπινγκ.