Η ΔΕΜΑ θεσπίζει Κώδικα Ηθικής για πρώτη φορά στην ιστορία

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προσφέρει υποτροφίες
8 Μαρτίου, 2023
Οι Μεσογειακοί Beach Games «Ηράκλειο 2023» θα διεξαχθούν στις 9-16 Σεπτεμβρίου
15 Μαρτίου, 2023
Όλα

ICMG,Executive Committee Meeting, Zagreb, 11.03.2023., Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Ιστορική ήταν η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Στη συνεδρίαση έγινε ομόφωνα δεκτή η εφαρμογή Κώδικα Ηθικής, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΜΑ. Την εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής & Επιτροπής Δεοντολογίας Francesco Purromuto, με θεσμικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη ΔΕΜΑ και της δίνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα. Παράλληλα έγιναν δεκτές και οι εισηγήσεις για τροποποιήσεις στο Καταστατικό της ΔΕΜΑ προκειμένου να εναρμονιστεί στο νέο Κώδικα Ηθικής.

«Έγραψα εγώ ο ίδιος το κείμενο και το συζητήσαμε με τα μέλη της Επιτροπής σε συνάντηση στην Αθήνα. Η δουλειά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί αλλά είμαι υπερήφανος που συνείσφερα σε ένα σημαντικό θέμα για τον Οργανισμό μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Francesco Purromuto.

Ο Γενικός Γραμματέας Ιάκωβος Φιλιππούσης επισήμανε: «Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα της ιδιαίτερα επαγγελματικής δουλειάς που έκανε η Επιτροπή, ειδικά από τη στιγμή που γνωρίζουμε τις πολλές ώρες που ξοδέψε για αυτό το έργο. Ο Κώδικας Ηθικής είναι θεμελιώδης πρόοδος για τον Οργανισμό μας. Παρότι αναφέρεται στο Καταστατικό μας, δεν είχε ποτέ παρουσιαστεί στα μέλη μας και πλέον είμαστε στο δρόμο του εκσυγχρονισμού της ΔΕΜΑ στο πλαίσιο των κανόνων της ΔΟΕ, προστατεύοντας το μέλλον του Οργανισμού μας».

Ο Πρόεδρος Davide Tizzano συνεχάρη την Δικαστική Επιτροπή & Επιτροπή Δεοντολογίας και τον Πρόεδρο της Francesco Purromuto, για το περιεχόμενο του Κώδικα που παρουσιάστηκε. Η έγκριση του Κώδικα Ηθικής θα γίνει από την επόμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΜΑ.

Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Επίσης, η Eκτελεστική Επιτροπή έκανε δεκτό το αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Beach Games «Ηράκλειο 2023» για μετάθεση της ημερομηνίας των αγώνων από 2-9 Σεπτεμβρίου, στις 9-16 Σεπτεμβρίου.

Εγκρίθηκε ακόμα το αθλητικό πρόγραμμα των Μεσογειακών Beach Games χωρίς τους αγώνες του θαλασσίου σκι λόγω περιορισμένης συμμετοχής και αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι επισκέψεις στο Ηράκλειο για έλεγχο της προόδου των εργασιών καθώς απομένουν μόνο έξι μήνες για την έναρξη της διοργάνωσης.

 

 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ Ιάκωβος Φιλιππούσης πρότεινε τη διεξαγωγή Συνεδρίου για το μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων με συμμετέχοντες τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις Παγκόσμιες Αθλητικές Ομοσπονδίες, τα μέλη της ΔΕΜΑ, ειδικούς στο χώρο του μάρκετινγκ και της επικοινωνίας καθώς και τους αθλητές. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν όλες οι εξελίξεις στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα και θα γίνουν προτάσεις για την εξέλιξη των Μεσογειακών Αγώνων και του αθλητικού τους προγράμματος. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή και θα συσταθεί ομάδα εργασίας για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου με Πρόεδρο τον Β’ Αντιπρόεδρο της ΔΕΜΑ Μπερνάρ Αμσαλέμ και μέλη τους Saso Bertoncelj και Elif Ozdemir.

Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Εγινε ομόφωνα δεκτή και η εισήγηση της Επιτροπής Αθλητικού Προγράμματος για την καθιέρωση ενός σταθερού αθλητικού προγράμματος στους Μεσογειακούς Αγώνες με την αρχή να γίνεται από το Τάραντο το 2026. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να ισχύει πρόγραμμα με 24 αθλήματα. Η Οργανωτική Επιτροπή των εκάστοτε Μεσογειακών Αγώνων μπορεί να προτείνει τρία αθλήματα, ενώ η ΔΕΜΑ μπορεί να εντάξει στο πρόγραμμα άλλα δύο αθλήματα που γνωρίζουν ανάπτυξη , έχουν χαμηλό κόστος και είναι δημοφιλή στους νέους.

Τα 24 αθλήματα που προτείνονται είναι: Στίβος, Μπάσκετ 3Χ3, Bowls, Πυγμαχία, Ποδηλασία, Ξιφασκία, Ποδόσφαιρο, Γυμναστική, Άρση βαρών, Χάντμπολ, Τζούντο, Καράτε, Πάλη, Tεχνική Κολύμβηση(στην πισίνα), Κολύμβηση, Ταεκβοντό, Τένις, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Σκοποβολή, Τοξοβολία, Ιστιοπλοΐα, Βόλεϊ, Υδατοσφαίριση, Κωπηλασία.

Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές της Τουρκίας και της Συρίας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, αποφασίστηκε να διατεθεί ολόκληρος ο προϋπολογισμός της Επιτροπής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Παιδείας της ΔΕΜΑ για τη στήριξη αθλητών και αθλητριών από τις δύο χώρες.

Tέλος ανακοινώθηκε ότι το Debriefing Seminar των Μεσογειακών Αγώνων «Οράν 2022» θα γίνει στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου στις 21-23 Απριλίου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος Davide Tizzano ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Κροατικής Ολυμπιακής Επιτροπής Zlatko Matesa  και Siniša Krajac για τη φιλοξενία στο Ζάγκρεμπ. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετική διοργάνωση της συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Η Κροατία είναι μία χώρα με μεγάλη ιστορία, ιδιαίτερα στον αθλητισμό και χαιρόμαστε που κάνουμε εδώ τη συνεδρίαση μας».

Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Ο Πρόεδρος της Κροατικής Ολυμπιακής Επιτροπής Zlatko Matesa απάντησε: «Είναι μεγάλη η χαρά που υποδεχόμαστε την μεσογειακή οικογένεια και θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε στο Ζάγκρεμπ. Θέλω να σας συγχαρώ και για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων στο Οράν. Οι συγκεκριμένοι αγώνες πήγαν τη διοργάνωση ένα βήμα μπροστά και στο Τάραντο το 2026 θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τα 75 χρόνια των Μεσογειακών Αγώνων. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι εκτός της αθλητικής πλευράς, οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν μία γέφυρα φιλίας για τρεις ηπείρους»

Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Credit © Jozo Cabraja / kolektiff