Το διεθνές Σεμινάριο με τίτλο «Οι Μεσογειακοί Αγώνες για την Ειρήνη και την Κοινωνική Ανάπτυξη» διεξήχθη στο Πάκο ντε Άρκος της Λισαβόνας με τη συμμετοχή 17 Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών-μελών της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων με διοργανωτή την Ολυμπιακή Επιτροπή της Πορτογαλίας.
Συζητήθηκαν θέματα όπως η εκπαίδευση και η κοινωνική ανάπτυξη προς το καλύτερο συμφέρον των αθλητών και των Αγώνων, οι τρόποι για να συνδυαστεί ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου με τις σπουδές σε μια “διπλή καριέρα”, η Ολυμπιακή εκπαίδευση και η κοινωνική ένταξη μέσω του Aθλητισμού κι έγινε η πρώτη αποτίμηση των Μεσογειακών Αγώνων της Ταραγόνα (2018), σε σχέση και με το μέλλον των Αγώνων.
Στην εναρκτήρια ομιλία του Σεμιναρίου, ο Ζοσέ Μανουέλ Κονσταντίνο, Πρόεδρος της Πορτογαλικής Ολυμπιακής Επιτροπής επισήμανε ότι η «διοργάνωση αυτή αποτελεί ευκαιρία για την εδραίωση της παρουσίας της Πορτογαλίας στη Μεσογειακή οικογένεια και θα συμβάλει στη διεύρυνση της γνώσης για τη Μεσόγειο, ξεπερνώντας τα φυσικά εμπόδια».
Αυτή τη χρονιά, η ομάδα της Πορτογαλίας με περισσότερους από 200 αθλητές συμμετείχε για πρώτη φορά στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα, γεγονός που επισήμανε ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ Αμάρ Αντάντι, στην Τελετή Εναρξης. Ο κ. Αντάντι υπογράμμισε την επιτυχία των Αγώνων της Ταραγόνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μέλλον των Μεσογειακών Αγώνων.
Ο Μαρουάν Μαγκούρ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ, τόνισε τη σπουδαιότητα της ισότητας των φύλων, υπενθυμίζοντας στους σύνεδρους ότι στην Τυνησία το 1967 συμμετείχαν 38 αθλήτριες για να φτάσουμε στις 1468 της Ταραγόνα, εκ των οποίων οι 221 αθλήτριες προήλθαν από τις αραβικές χώρες. «Υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, καθώς κάποιες χώρες δεν συμπεριέλαβαν γυναίκες στις ομάδες τους στην τελευταία διοργάνωση», κατέληξε ο Μαρουάν Μαγκούρ.
Ο εκτελεστικός διευθυντής των Μεσογειακών Αγώνων 2018 και πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ΔΕΜΑ, Βίκτορ Σάντσες, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη επισκόπηση για την προετοιμασία, και τη διοργάνωση των Αγώνων τονίζοντας ότι στην Ταραγόνα το αγωνιστικό πρόγραμμα αυξήθηκε από 19 σε 31 αθλήματα! Περιέγραψε ακόμα την πολύπλευρη οργανωτική και οικονομική στήριξη των αγώνων.
Ο κ. Σάντσες εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΔΕΜΑ έχει πλέον 26 μέλη, καταλήγοντας ότι «οι Αγώνες μας μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».
Συζητήθηκε επίσης η Διπλή Καριέρα, με τον Μασιμιλιάνο Μοντανάρι, εκτελεστικό διευθυντή του “Save the Dream” και τον Ρικάρντο Μπεντίτο, σύμβουλο της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, που παρουσίασε τα επόμενα σχέδια για την Διπλή Καριέρα. Τους ακολούθησαν η Ρίτα Νούνιες και ο Χοακίμ Βιντέιρα από την Τμήμα Ερευνας της Πορτογαλικής Ολυμπιακής Επιτροπής που παρουσίασαν το πρόγραμμα της Επιτροπής για την Ολυμπιακή εκπαίδευση.
Η Μαρία Μασάδο, διευθύντρια της Πορτογαλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Μαρουάν Μαγκούρ να ανέλυσαν τον ρόλο του αθλητισμού στις κοινωνικές και αναπτυξιακές πολιτικές και για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για την υποστήριξη των προσφύγων και την κοινωνική ένταξη τους μέσω του αθλητισμού.
Διεξοδική ανάλυση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων της Ταραγόνα έγινε από την Μαριόνα Καζάλς, διευθύντρια οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων της διοργάνωσης, και από τον Ερος Μπολόνια, Γενικό Γραμματέα της Ολυμπιακής Επιτροπής του Σαν Μαρίνο.
Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με παρουσίαση των Μεσογειακών Αγώνων Παραλίας από τον Στράτο Καρέτο, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ.