07.04.10 Τιμωρία δυο αθλητών της Άρσης Βαρών από την Ε.ΦΙ.Π της Ε.O.E.
1 Αυγούστου, 2016
Mήνυμα του Γενικού Γραμματέα της ΔΕΜΑ κ. Ισίδωρου Κούβελου
1 Αυγούστου, 2016

jasΗ μεσογειακή αθλητική οικογένεια είναι ιδιαίτερα θλιμμένη από τον χαμό του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, Eπίτιμου Πρόεδρου της ΔΟΕ και αγαπητού φίλου, που έσβησε στις 21 Απριλίου στη Βαρκελώνη.

Γεννημένος στις 17 Ιουλίου 1920 σε αυτήν την πόλη, σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην χώρα του, και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο και στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε μια εξάιρετη καριέρα ως διπλομάτης και αθλητικός ηγέτης και στις 16 Ιουλίου 1980 εκλέχθηκε πρόεδρος της ΔΟΕ, αξίωμα που διατήρησε για 21 χρόνια, καθιστώντας τον τον 2ο μακροβιότερο πρόεδρό της μετά τον Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Λαμπρός οραματιστής, αναμόρφωσε και εκσυγχρόνισε καθ’όλη τη διάρκεια της πορείας του το Ολυμπιακό Κίνημα. Ήταν εκείνος που, παρά τα δυο μποϋκοτάζ των Αγώνων της Μόσχας το 1980 και του Λος Άντζελες το 1984, ενίσχυσε το κύρος της ΔΟΕ και μετέτρεψε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο λαμπρό αθλητικό γεγονός που γνωρίζουμε σήμερα.

Κληροδότησε επίσης το Ολυμπιακό Κίνημα με μια ισχυρή οικονομική βάση που του επέτρεψε την ανάπτυξή του και κυρίως την διάδοση των αρχών του. Επίσης, χάρη στις διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες και μέσω της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης, οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές από όλες τις ηπείρους μπόρεσαν να επωφεληθούν από την αναδιανομή των πιο σημαντικών πόρων και να διευρύνουν το πεδίο δράσης τους. Άνοιξε τις πόρτες της ΔΟΕ στις γυναίκες και ίδρυσε το Δικαστήριο Διαιτησίας για τον Αθλητισμό (TAS). Υπήρξε πρωτεργάτης της επέκτασης της έδρας της ΔΕΟ στο Vidy και δημιουργός του Ολυμπιακού Μουσείου στη Λοζάνη.

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στον Μεσογειακό Αθλητισμό, του οποίου ήταν έναςα θερμός υποστηρικτής. Οργάνωσε τους 2ους Μεσογειακούς Αγώνες το 1955 στη Βαρκελώνη. Διετέλεσε επίσης για πολλά χρόνια Αντιπρόεδρος της ΔΕΜΑ και το 2005 έλαβε την τιμητική διάκριση του θεσμού κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης στην Αλμερία. Υπήρξε πολύ ιδιαίτερα προσηλωμένος σε αυτούς τους Αγώνες και ευελπιστούσε στην ενίσχυση της αίγλης τους.

Με την ιδιότητά μου του Προέδρου της ΔΕΜΑ εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ και στους φίλους του της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.