Η Μεσογειακή Αθλητική Οικογένεια μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα για το Παρίσι 2024

To Kόσοβο ξεκίνησε το πρόγραμμα «Super Athletes»
8 Μαΐου, 2024
O Giovanni Malagò συνάντησε τον Πρόεδρο Μπαχ στη Λωζάνη
15 Μαΐου, 2024

Η Διεθνής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων είχε ενεργό συμμετοχή στη Λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024.

Ο Πρόεδρος Davide Tizzano ήταν Λαμπαδηδρόμος στη Μασσαλία, μία μέρα μετά από την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στις 8 Μαϊου, από το ταξίδι της από την Ελλάδα με το ιστιοφόρο Belem.

Ο Πρόεδρος Tizzano, δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας, ήταν Λαμπαδηδρόμος μαζί με πολλούς σπουδαίες αθλητικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, όπως οι Didier Drogba, Tony Parker, Basile Boli και Jean-Pierre Papin.

Την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε στην Αθήνα ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ Ιάκωβος Φιλιππούσης. Ο κ. Φιλιππούσης μετέφερε το σύμβολο του Ολυμπισμού στο κέντρο της Αθήνας, στην τελευταία ημέρα της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους και λίγο πριν από την Τελετή Παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ Ιάκωβος Φιλιππούσης μαζί με τον Πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο.  (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Λαμπαδηδρόμοι στην Ελλάδα ήταν επίσης ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ Portimao & Lagoa 2027 Ηλίας Δαλαϊνας και το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΜΑ Prishtina 2023 Θωμάς Τόκας.

(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Πρώτος Λαμπαδηδρόμος στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας προς το Παρίσι, ήταν στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Στέφανος Ντούσκος που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία, στους Μεσογειακούς Αγώνες Tarragona 2018.

O Στέφανος Ντούσκος μεταλαμπάδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στην Ολυμπιονίκη της κολύμβησης από τη Γαλλία, Laure Manaudou που κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005 στην Almeria.

(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Στην Αθήνα, την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφεραν επίσης ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας που πήρε τρία χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες Languedoc-Roussillon 1993, ο πρωταθλητής της άρσης βαρών Γιώργος Τζελίλης με δύο χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1993 και 1997, η πρωταθλήτρια της πάλης Μαρία Πρεβολαράκη με τρία χρυσά στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, του 2018 και του 2022, ο πρωταθλητής της κολύμβησης Ανδρέας Βαζαίος με τρία χρυσά, τέσσερα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, του 2018 και του 2022 και η πρωταθλήτρια της πάλης Βούλα Ζυγούρη που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες Tynis 2001.

Πύρρος Δήμας, Ανδρέας Βαζαίος και Βούλα Ζυγούρη (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Ξεχωριστή στιγμή ήταν η διανυκτέρευση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ακρόπολη των Αθηνών με τον πρωταθλητή του στίβου Περικλή Ιακωβάκη να ανάβει το βωμό. Ο Ιακωβάκης έχει κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001 στην Τύνιδα και ένα χάλκινο το 2013 στη Μερσίνα.

(ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Στη Θεσσαλονίκη το βωμό άναψε η Ολυμπιονίκης της δισκοβολίας Τασούλα Κελεσίδου (χρυσό μετάλλιο στο Μπάρι το 1997) ενώ Λαμπαδηδρόμος ήταν και η Ολυμπιονίκης στα 100 μέτρα εμπόδια Βούλα Πατουλίδου (χρυσό και αργυρό στους Μεσογειακούς Αθήνα 1991).

Στην Πάτρα Λαμπαδηδρόμος ήταν η κολυμβήτρια Νόρα Δράκου με εννέα μετάλλια συνολικά στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009 (αργυρό και χάλκινο) , του 2013 (χρυσό και τρία αργυρά) και του 2018 (τρία χάλκινα). Στην Ηγουμενίτσα άναψε το βωμό η Ολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Τσιάβου που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα το 2009 και στη Λαμία το βωμό άναψε η Ολυμπιονίκης του άλματος σε ύψος Νίκη Μπακογιάννη με ένα ασημένιο στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1997 και τρία χάλκινα (1987, 1991, 1993). Στο Βόλο το βωμό άναψε ο δύο φορές Ολυμπιονίκης Βασίλης Πολυμέρος, που έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στην κωπηλασία, στους Μεσογειακούς Αγώνες Πεσκάρα 2009.

 (ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)

Στη Μασσαλία, μαζί με τον Πρόεδρο της ΔΕΜΑ Davide Tizzano, Λαμπαδηδρόμοι ήταν η πρωταθλήτρια της ξιφασκίας Δώρα Γκουντούρα, πρωταθλήτρια Μεσογειακών Αγώνων στη σπάθη το 2022 στο Οράν και ο Γάλλος πρωταθλητής του επί κοντώ Jean Galfione, που ήταν χάλκινος Μεσογειονίκης το 1993 στο Languedoc-Roussillon.

Ο Πρόεδρος Davide Tizzano με τη Δώρα Γκουντούρα.