Η Μεσόγειος μπορεί να είναι υπερήφανη για τις ποδοσφαιρικές ομάδες της. Τρεις χώρες – μέλη της ΔΕΜΑ, η Γαλλία, η Κροατία και το Μαρόκο βρέθηκαν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Η Γαλλία ηττήθηκε στον τελικό από την Αργεντινή του Μέσι μετά από έναν επικό αγώνα. Παρά το χατ-τρικ του Κιλιάν Εμπαπέ που επέτρεψε στη Γαλλία να επιστρέψει στο παιχνίδι, η Albiceleste βγήκε νικήτρια από τη διαδικασία των πέναλτι κατά τη διάρκεια της οποίας οι Μπλε απέτυχαν δύο φορές (3-3, 4-2 πεν.). Εχοντας χάσει την κυριαρχία για σχεδόν 60 λεπτά από μια επιθετική ομάδα της Αργεντινής που εμπόδισε τη Γαλλία να παίξει το παιχνίδι της, οι Μπλε έμειναν πίσω με 2-0 χάρη στα γκολ των Μέσι και Άνχελ Ντι Μαρία πριν ο Εμπαπέ σκοράρει δύο φορές για να βάλει τη Γαλλία στο παιχνίδι.
Ο κανονικός αγώνας έληξε με σκορ 2-2, και ο Μέσι και ο Μπαπέ πέτυχαν από ένα γκολ, για να στείλουν τις δύο ομάδες στη διαδικασία των πέναλτι, όπως ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, που έχασε η Γαλλία από την Ιταλία. Μετά από δύο πέναλτι που χάθηκαν από τους Τρικολόρ, ο Γκονσάλο Μοντιέλ σκόραρε για να προσφέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στους Αργεντινούς.
Σε έναν συναρπαστικό αγώνα για την τρίτη θέση, το Μαρόκο έχασε από την έμπειρη και πιο αποτελεσματική ομάδα της Κροατίας. Οι Κροάτες κέρδισαν τα Λιοντάρια του Ατλαντα χάρη στα γκολ των Josko Gvardiol (7ο) και Mislav Orsic (42ο). Παρά την ισοφάριση του Achraf Dari (9ο), οι Μαροκινοί δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στον αγώνα.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια αφρικανική χώρα τερμάτισε στην πρώτη 4άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μέχρι τώρα, καμία αφρικανική ομάδα δεν έπαιξε πραγματικά μεγάλο ρόλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Αφρική εκπροσωπείται από το 1934 με την πρώτη συμμετοχή της Αιγύπτου. Το Καμερούν το 1990, η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010 είναι οι αφρικανικές ομάδες που έφτασαν στα προημιτελικά αλλά δεν προκρίθηκαν περισσότερο.