Το Ολυμπιακό Σπίτι γίνεται ένα από τα πιο βιώσιμα κτίρια στον κόσμο

Πάτρα 2019: Οι ομάδες του τουρνουά beach handball γυναικών
14 Ιουνίου, 2019
H τοιχογραφία για τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες της Πάτρας
17 Ιουνίου, 2019

Το Ολυμπιακό Σπίτι, το νέο αρχηγείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), έλαβε τρεις από τις πιο αυστηρές πιστοποιήσεις για βιώσιμες κατασκευές. Ως εκ τούτου, έγινε ένα από τα πιο βιώσιμα κτίρια στον κόσμο.

Μία από τις τρεις πιστοποιήσεις είναι το LEED Platinum, το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης του διεθνούς προγράμματος οικολογικών κτιρίων LEED.

Εκτός από τη λήψη της πιστοποίησης LEED Platinum, το Ολυμπιακό Σπίτι είναι το πρώτο διεθνές αρχηγείο – και το δεύτερο κτίριο συνολικά – που απέκτησε το υψηλότερο (Platinum) επίπεδο του Swiss Sustainable Construction Standard (SNBS). Έχει επίσης βραβευθεί με το ελβετικό πρότυπο για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, το Minergie P. Το Ολυμπιακό Σπίτι είναι το πρώτο κτίριο που λαμβάνει τις τρεις αυτές πιστοποιήσεις και το πρώτο στην Ελβετία που πετυχαίνει το LEED v4 Platinum.

«Είμαστε υπερήφανοι που το Ολυμπιακό Σπίτι ως το νέο σπίτι του Ολυμπιακού Κινήματος, έχει λάβει τέτοιες αναγνωρισμένες ελβετικές και διεθνείς πιστοποιήσεις, αναγνωρίζοντας την ισχυρή δέσμευσή μας για βιωσιμότητα, που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της Ολυμπιακής Ατζέντας 2020″, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ. «Από την αρχή του αρχικού διαγωνισμού της αρχιτεκτονικής μέχρι την κατασκευή, τη διαχείριση ενέργειας και την επίπλωση, η ΔΟΕ εστίασε σε βιώσιμες λύσεις. Είμαστε ευτυχείς που η επένδυσή μας στην αειφορία έχει οδηγήσει στη λήψη αυτών των τριών πιστοποιήσεων», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ.

Με έδρα τη Λωζάνη και σχεδιασμένο από την 3XN + IttenBrechbühl, το Ολυμπιακό Σπίτι θα φέρει όλο το προσωπικό της ΔΟΕ κάτω από μία στέγη. Το νέο κτίριο θα αποτελέσει τόπο συνάντησης για το παγκόσμιο Ολυμπιακό Κίνημα. Το Ολυμπιακό Σπίτι είναι μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη επένδυση στην αειφορία, την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Οι ηλιακοί συλλέκτες και οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν νερό από τη γειτονική λίμνη της Γενεύης παρέχουν ανανεώσιμη ενέργεια στο κτίριο, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιήσει 35% λιγότερη ενέργεια και 60% λιγότερο δημοτικό νερό από μια συμβατική νέα κατασκευή.